Carrière

Bouwkundig Constructeur

Het plaatsen van een dakterras, de bouw van een viaduct of nieuwbouwproject, het verwijderen van draagmuren of het realiseren van een aan- of uitbouw: hiervoor is een Constructeur nodig. En niet alleen nodig, het is ook nog eens verplicht om een Constructeur in te schakelen voor dit soort projecten en wijzigingen. Ten eerste natuurlijk zodat projecten voldoen aan de juiste regelgeving, maar uiteindelijk is de Constructeur er ook om de kwaliteit van de bouw of een verbouwing te verhogen. Meer weten over de functie van Constructeur? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.  

Wat doet een Bouwkundig Constructeur?  

Een Bouwkundig Constructeur vertaalt een bouwkundig ontwerp van de architect naar een concrete draagconstructie. Dit kan gaan over verbouwingen, nieuwbouw of renovaties. De Constructeur bekijkt het ontwerp en ontleedt dit tot in detail. Daarna gaat de Constructeur aan de slag met een basismodel. En dan… dan kan het rekenen beginnen! Aan de hand van tal van (wiskundige) berekeningen gaat de Constructeur aan de slag met het bepalen van onder andere de dikte en hoogte van onderdelen, het gewicht en de afstanden. Zo berekent de Constructeur dat de constructie aan alle kanten goed ondersteund wordt en er niet teveel spanning en kracht op onderdelen komt te staan. Jouw berekeningen als Constructeur zijn dus cruciaal voor de bouw. Alles draait in jouw functie om sterkte en stevigheid.  

Jouw taken als Constructeur  

De hoofdtaak van een Constructeur is het berekenen en tekenen van draagconstructies van een bouwwerk. Vaak gebeurt dit in reken- en tekenprogramma’s, zoals AutoCAD of Revit. Als Constructeur houd jij je aan alle wet- en regelgeving rondom bouwconstructies, deze toets je aan de hand van de Eurocodes. Eurocodes zijn normen voor het toetsen van de veiligheid van de (bouw)constructies.  

Je voornaamste taken als Constructeur bestaan uit:  

  • Het ontwerpen en berekenen van (draag)constructies 
  • In kaart brengen van de benodigde materialen   
  • Schetsen digitaliseren in bijvoorbeeld AutoCAD 
  • Zorgen voor de juiste toepassing van regelgeving en veiligheid van de constructie  
  • Adviseren van architect en aannemers tijdens de bouw van de constructie 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Een hbo-studie of academische opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek biedt een goede basis voor het beroep van Constructeur.

Met een mbo-opleiding tot Tekenaar, kun jij na je opleiding starten als Bouwkundig Tekenaar. Vanuit deze functie zijn er mooie doorgroeimogelijkheden richting de rol van Constructeur.

Een baan als Constructeur biedt veel perspectief. Want hoe verschillend bouw-, renovatie- en utiliteitsprojecten ook kunnen zijn, één ding hebben ze gemeen: er komt een Constructeur aan te pas.

Als Constructeur kun je aan de slag binnen verschillende branches, afhankelijk van jouw ambities en wensen. Zo kun je gaan werken bij een ingenieursbureau, waar jij je voornamelijk bezig zal houden met nieuwbouw en verbouwingen. In Nederland schieten de nieuwbouwprojecten uit de grond; dat betekent dat er voldoende werk is voor jou als Constructeur. Zeker in de grotere steden worden er veel (nieuwe) wijken gebouwd, er is dus voldoende werk voor Constructeurs in steden als Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast kun ook aan het werk bij een architect, aannemer of bijvoorbeeld een overheidsinstelling.

Ben je er nog niet uit wat de juiste keus is voor jou? Of wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden? InWork denkt graag met je mee. Samen kijken wij naar de organisatie of het project dat het beste bij jou past. En mocht een project toch niet helemaal bij je aansluiten, dan gaan we samen op zoek naar een project dat wel in jouw straatje ligt.

Van jou als Bouwkundig Constructeur wordt verwacht dat je creatief bent. Je moet met verfrissende input komen en innovatieve ideeën. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over technisch inzicht en analytisch vermogen.

Een constructie moet bouwtechnisch goed in elkaar zitten. Het is daarom belangrijk dat je als Constructeur beschikt over cijfermatig inzicht. Je moet de gegevens kunnen analyseren en de juiste berekeningen kunnen maken. Fouten kun jij je in dit vak niet veroorloven. Daarom komt hier ook een groot stuk verantwoordelijkheidsgevoel bij kijken. Daarnaast ben jij als Constructeur op de hoogte van wet- en regelgeving, waardoor een constructie voldoet aan wettelijke en technische voorschriften.

Het bedrag dat je op de loonstrook van een Constructeur ziet staan, hangt af van meerdere factoren. Het aantal jaren werkervaring speelt een rol bij het salaris, maar ook de branche. Zo zul je over het algemeen in de bouwsector iets meer verdienen dan bijvoorbeeld binnen de kleinbouw. Over het algemeen ligt de salarisrange van een Bouwkundig Constructeur tussen de € 3.405,- en € 4.610,-. Gaat het om een groot en complex project bij een grote organisatie? Dan is de kans groot dat je dit ook terugziet in het geboden salaris.

Ben jij benieuwd wat voor jou het juiste salaris is op basis van jouw ervaring en (carrière)niveau? Er zijn verschillende websites waar jij een salarischeck kunt doen om zo inzicht te krijgen in wat voor jou een passend salaris is. Kijk bijvoorbeeld eens op werkzoeken.nl

terug naar boven