Werkgeluk

Pesten op de werkvloer: geen kinderspel

15 april 2021 | 5 minuten | door lstam
Pesten op de werkvloer: geen kinderspel

Pesten, dat doen toch alleen kleuters? Iets met zandbakruzies, territoriumrituelen en jaloers gedrag. Op de werkvloer komt dit niet voor, zou je denken. Maar de werkelijkheid is anders: onderzoek wijst namelijk uit dat 1 op de 4 werknemers tijdens zijn/haar carrière te maken krijgt met pestpraktijken op de werkvloer. En of dat nu is als (onbedoelde) pester, pestslachtoffer of getuige, het leidt hoe dan ook tot ongemakkelijke situaties. Want pesten op de werkvloer mag dan kinderachtig zijn, de gevolgen zijn bepaald geen kinderspel. Maar wat kunnen we eigenlijk bestempelen als pesterij en wanneer is het tijd voor actie? Wij delen onze visie met je. 

De grens tussen plagen en pesten 

Een geintje op zijn tijd moet kunnen, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar waar ligt de grens tussen plagen/geinen en sarren/pesten? Er is niet één definitie van pesten, en daarnaast kan de scheidslijn tussen grappig en grof per persoon verschillen. Ondanks dat er dus niet bij iedereen op hetzelfde moment de pest-alarmbel afgaat, adviseren wij om toch vooral op je eigen gevoel te vertrouwen. Als iets niet goed voelt, dan ís het dat vaak ook niet, helemaal als je erop vertrouwt dat iedereen de ander behandelt zoals hij of zij zelf ook behandeld wil worden. Hier volgen een paar voorbeelden van wat er qua pestgedrag zoal kan spelen op de werkvloer.  

Uitlachen, belachelijk maken en beledigen

 Lachen op de werkvloer, ja graag! Grapjes maken mag ook. Maar steeds dezelfde (bescheiden) collega in de maling nemen? Daar is echt niets leuks aan. Al helemaal niet als diegene zich beledigd, uitgelachen en gediscrimineerd voelt. Zoals wanneer er ‘grappig’ wordt gedaan over iemands uiterlijk, accent of manier van doen. Maar bijvoorbeeld ook als iemands hobby, thuissituatie of religie steeds de lach van de dag is. 

Beschuldigen, demotiveren en saboteren 

Opdrachten saboteren in Wie Is De Mol is voor de meeste BN’ers een eretaak. Het voor iemand moeilijk of onmogelijk maken om goed te functioneren op de werkvloer is een ander verhaal. Maar het gebeurt. Wat te denken van het continu uitdelen van zinloze taken, het bewust achterhouden van belangrijke informatie of de schuld van een mislukt project afschuiven op een ander? Net als onnodig veel openlijke kritiek leveren op een nieuwe collega of steeds aan de haal gaan met gave ideeën van teamleden.  

Mobben, cyberpesten en roddelen 

“Heb je het al gehoord?” Roddelen doen we allemaal weleens, en onderzoek heeft uitgewezen dat dit kan zorgen voor ventilatie van de geest en ook nog eens bijdraagt aan de collegiale bonding. Kwaadspreken, zeker als dit vanuit een grote groep gericht is op één collega, is van een andere orde. Of het pesten op de werkvloer minder is geworden nu we nog steeds veel vanuit huis werken? Helaas niet: het pesten heeft zich verplaatst naar de digitale werkvloer en cyberpesten (steeds door iemand heen praten, iemand expres de toegang weigeren) in Teams voelt precies hetzelfde als in een fysieke meeting room.  

Buitensluiten, isoleren en negeren 

Veel mensen hebben zo hun eigen voorkeur als het gaat om met wie ze graag even bijkletsen, lunchen of een rondje gaan lopen in de pauze. Is ook niets mis mee. Als echter steeds dezelfde medewerker niet wordt meegevraagd voor een groepslunch, online pubquiz of teamuitje, of als iemand laten we zeggen keer op keer wordt ‘vergeten’ in groepsmails of geen inspraak heeft tijdens gesprekken of meetings, dan is er sprake van sociaal isoleren. 

Bedreigen, intimideren en chanteren 

Dit gebeurt echt niet alleen in B-films. Al zal iemand die dit meemaakt, zich wel afvragen hoe hij/zij in dit horrorscenario terecht is gekomen. Er zijn verhalen bekend van managers die dreigen met een slechte referentie of beoordeling. Ook aankondigingen als ‘je wilde toch zo graag promotie maken?’ en ‘let maar op, want je contractverlenging komt er weer aan’ zijn off-limits

Vloeken, schelden en beschadigen 

Fysiek geweld op de werkvloer, slecht verzonnen verhaal of uit het leven gegrepen? Helaas het laatste. Meestal niet meteen zo zichtbaar als een blauwe plek of een schram. Vaak geniepig en venijnig zoals een duwtje in de verkeerde richting, gemorste hete thee of een prikje met een puntig voorwerp. 

Sta op tegen pesten! 

Pestslachtoffers gaan gebukt onder psychische en lichamelijke klachten, met veelal (langdurig) ziekteverzuim tot gevolg. En daar blijft het niet bij. Ook collega’s die getuige zijn van treitergedrag hebben last van pestsituaties en het komt de vitaliteit niet ten goede. De werksfeer wordt immers negatief beïnvloed en dat heeft zijn weerslag op het algemene prestatieniveau. Kortom, pesten kan een bedrijf duur komen te staan, om nog maar te zwijgen van een beschadigd imago en een hoog personeelsverloop. Word jij zelf op dit moment gepest op je werk of ben je hier getuige van? Blijf er niet mee rondlopen en bespreek het. Dat kan met je leidinggevende, je HR Adviseur of je field manager/consultant. Vind je dat spannend? Veel bedrijven hebben, net als InWork, een extern vertrouwenspersoon die er voor je is. 

terug naar boven