Solliciteren: eerlijk duurt het langst!
Jezelf beter voordoen dan je bent is nooit een goed idee, net als liegen op je cv of tijdens een sollicitatiegesprek. De uitdrukkingen ‘eerlijk duurt het langst’ is er immers niet voor niets, net als ‘al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel’. Eerlijkheid is belangrijk; zéker tijdens het sollicitatieproces. En een leugentje om bestwil dan? Beter van niet. Hoe je dan toch invulling geeft aan een gat in je cv zonder jezelf tekort te doen? Wij hebben vijf tips waarmee jij op een eerlijke, open en transparante manier punten scoort!
1. Wees eerlijk en open over gaten in je cv
Heb je een gat in je cv? Grote kans dat je daar tijdens het sollicitatiegesprek vragen over krijgt. De aanleiding ervan is meestal geen positieve, want het gaat vaak om een opleiding die niet af is gemaakt of een periode waarin je geen leuke baan kon vinden. Hoewel de verleiding misschien groot is, raden wij aan om weg te blijven van gesjoemel met data op je cv. Bij het opvragen van een diploma of referentie val je immers al snel door de mand en zo leidt een leugentje om bestwil al snel tot een afwijzing. Zonde, en niet nodig. Met een pitch waarin je eerlijk bent over wat er is gebeurd en wat je ervan hebt geleerd, buig je het om tot iets positiefs.
2. Vertel eerlijk over je negatieve eigenschappen
Voor sollicitanten vaak een van de minder favoriete sollicitatievragen: de vraag of je even een paar van je ontwikkelpunten/verbeterpuntjes/slechte eigenschappen/zwakheden/mindere kanten/aandachtspunten van jezelf kunt noemen. Maar geen stress! De recruiter toetst hiermee namelijk of jij op een objectieve manier op jezelf kunt reflecteren en of je openstaat voor feedback en coaching. Zeggen dat je ‘eigenlijk niet echt verbeterpunten hebt’ is hier een absolute no-go, want hiermee wek je een arrogante indruk. Zou dat in je voordeel werken? Vertel dus gerust waar je weleens tegenaan bent gelopen en hoe je dat oploste; met openheid scoor je punten!
3. Geef eerlijk antwoord en zwijg wanneer nodig
‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’, óók tijdens je sollicitatiegesprek. Want het mag inmiddels duidelijk zijn dat leugens alleen maar ellende opleveren, maar dat betekent niet dat je álles over jezelf hoeft te vertellen. Sommige dingen kun je tijdens een sollicitatie juist beter voor jezelf houden, zoals dat je eigenlijk heel slordig bent, vaak een kort lontje hebt of niet van gezelligheid houdt. Ook zaken rondom zwangerschap, ziekte of een beperking ben je niet verplicht te benoemen. Of het handig is om dit te verzwijgen, kun je het beste zelf bepalen.
4. Vergeet bescheidenheid! Maar blijf wel eerlijk
Wij adviseren altijd om jezelf tijdens je sollicitatiegesprek geloofwaardig op te hemelen. Vertel dus met trots over wat je ontworpen, bereikt of gefixt hebt, maar let op dat je niet onderuit gaat op de glijdende schaal van schaamteloze zelfpromotie. Recruiters geloven niet in sprookjes, en dingen verzinnen tijdens je sollicitatie is nooit een goed idee. Bij een vervolgvraag val je al snel door de mand. Zeg het dus gewoon eerlijk als je iets nog niet kunt en vertel er dan meteen bij wat je nog wil leren en wat je ambities zijn. En focus gerust op je béste resultaten, in plaats van op álle resultaten. Dikke kans dat jij er straks ‘nog lang en gelukkig’ werkt. Over duurzaam werkgeluk gesproken!
5. Ken de balans tussen bluffen en goudeerlijk zijn
Eerlijk is eerlijk, een sollicitatiegesprek lijkt nog het meeste op een salespitch waarin jij jezelf verkoopt. Een beetje bluf past hier dus prima, maar overdrijven is een ander verhaal. Dus wordt er tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd naar je sabbatical of wereldreis, ga dan niet over de top om het relevant te maken voor de recruiter. Ben je bang dat het minder goed overkomt als je aangeeft dat het je om de fun te doen was? Vertel dan wat je ervan hebt opgestoken qua taal, cultuur, zelfstandigheid…want als je dit op een authentieke en eerlijke manier brengt, kun je die bluf heel goed achterwege laten!