Werkgeluk

Wordt er gepest op de werkvloer? Sta op!

16 april 2021 | 4 minuten | door lstam
Wordt er gepest op de werkvloer? Sta op!

Op professioneel vlak het beste uit jezelf halen lukt alleen in een veilige werkomgeving. Pesten zorgt voor een onplezierige werksituatie. Niet alleen bij de mensen die gepest worden, maar ook bij collega’s die niet zelf pesten, maar het wel zien gebeuren. Deze mensen houden vaak hun mond, uit angst dat zij het volgende doelwit zullen zijn. Zo gaan ook zij met steeds minder plezier naar hun werk. Zover willen we het natuurlijk niet laten komen, daarom een aantal tips die jou kunnen helpen om het pesten op de werkvloer te stoppen.   

Word jij gepest op de werkvloer? Blijf niet zitten! 
Pesten op het werk is niet altijd te verhinderen, maar je kunt wel iets doen om herhaling te voorkomen en schade te beperken. 

  • Betrek het niet op jezelf. Het is niet jouw schuld, wát anderen ook zeggen over je houding, assertiviteit en weerbaarheid. Dit is geen reden, en al helemaal geen excuus om iemand te pesten.  
  • Bespreek de situatie met mensen die je vertrouwt: een vriend, je partner, je ouders of de huisartsLees erover op internetfora en twijfel niet aan je gevoel.  
  • Bepaal of er iets is (via je huisarts, HR Adviseur of maatschappelijk werk) wat je zelf aan je uitstraling of gedrag zou kunnen doen zodat je in de toekomst niet meer voor pestverrassingen hoeft komen te staan.  
  • Beschrijf wat er gebeurt. Zo schrijf je het van je af en houd je een verslag bij van wat er op welke dag gebeurde, welke berichtjes je hebt ontvangen en wie er welke uitspraken deed. Je weet nooit waar zo’n gedetailleerd logboek goed voor is. 
  • Beperk de impact die het gepest op je leven heeft. Laat de pester(s) weten wat het pestgedrag met je doet en dat je wil dat het per direct stopt. We snappen hoe moeilijk dit kan zijn, dus vraag gerust om hulp bij dit belangrijke item.  
  • Bekijk het met een andere bril, hoe lastig dit ook mag lijken. Kijk naar de toekomst! Gooi alvast wat lijntjes uit wat betreft een andere functie, zowel binnen als buiten het bedrijf. Ook al stopt het pesten, dan nog vind je een frisse start op een nieuwe plek misschien wel fijner. Bovendien kun je er altijd nog voor kiezen om te blijven. 
  • Beoordeel de gang van zaken samen met iemand die je vertrouwt. Veel bedrijven hebben, net als InWork, een extern vertrouwenspersoon die hier graag bij helpt. Natuurlijk kun je ook terecht bij je teamleider of manager, je HR-adviseur, de Ondernemingsraad of uiteraard je eigen consultant/field manager. 
  • Bedenk dat zelf ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt gevonden niet de oplossing is! Hiermee breng je je recht op WW in gevaar. Is naar je werk gaan echt te stressvol geworden, dan is er altijd de ziektewet nog. 
  • Betrek andere mensen erbij en probeer het niet allemaal in je eentje op te lossen. Samen sta je sterk! 

Pesten op de werkvloer is wettelijk verboden

 Wettelijke regelgeving (zoals de Arbowet en het Arbobesluit) bevat algemene bepalingen waaraan werkgevers zich moeten houden om goede arbeidsomstandigheden te creëren. Pesten maakt geen deel uit van deze omstandigheden en mag onder geen enkele voorwaarde getolereerd worden. Dat doen we dus ook niet. InWork werkt samen met een extern vertrouwenspersoon. Deze professional biedt niet alleen een luisterend oor, maar geeft ook advies en onderneemt indien nodig actie. Dat onze vertrouwenspersoon discreet en integer met meldingen omgaat, spreekt voor zich.   

Samen werk maken van een fijne werkomgeving 

Mocht je het moeilijk vinden om zelf op onze vertrouwenspersoon af te stappen, vraag dan of je manager, HR-adviseur of een naaste collega je hierbij helpt. Want om actie te kunnen ondernemen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer, is het nodig dat jij de eerste stap zet. We begrijpen hoe moeilijk dit is, en benadrukken daarom nogmaals het belang hiervan. Je staat er niet alleen voor; samen maken we werk van een fijne, veilige en pestvrije werkomgeving! 

terug naar boven