Netwerkspecialist 

Als netwerkspecialist ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden en beheren van computernetwerken. Dit kan gaan om één, maar soms ook om meerdere (bedrijfs)netwerken. Jouw belangrijkste taak als netwerkbeheerder is het beschikbaar houden van een veilig en stabiel netwerk. 

Als netwerkspecialist zorg je ervoor dat iedereen goed kan werken op het netwerk, zowel op kantoor als vanuit huis. Ook apparatuur zoals printers, computers, telefoons ed. zijn hiervan afhankelijk. 

Naast het goed onderhouden van het netwerk, los je complexere incidenten en storingen op, doe je updates, beantwoord je vragen van eindgebruikers over het netwerk en ben je verantwoordelijk voor de technische verbindingen. En niet geheel onbelangrijk: je zorgt dat het netwerk is beschermd tegen virussen en hackers. Daarnaast is het aan de netwerkspecialist om te helpen bij het schetsen van een toekomstig netwerk en het installeren van nieuwe elementen in het netwerk. Een netwerkspecialist adviseert over de voorwaarden voor het optimaal functioneren van het netwerk. 

Bij MKB organisaties ligt de functie van netwerkspecialist dicht tegen die van de systeemspecialist en applicatiebeheerder aan. Vaak is hier één IT beheerder die alles doet.

Welke eigenschappen bezit een netwerkspecialist?
Netwerkspecialist is een technische functie, technisch aangelegd zijn is dus zeker een vereiste voor deze functie. Goede communicatieve vaardigheden zijn voor een netwerkspecialist belangrijk, omdat je regelmatig overlegd met alle lagen binnen de organisatie. Daarnaast moet je bij eventuele storingen snel kunnen schakelen, stressbestendig zijn, kun je conceptueel denken en beschikken over een analytisch denkvermogen.

Welke certificaten zijn relevant voor een netwerkspecialist?
Als netwerkspecialist kan je diverse specialisme hebben en certificeringen. Één van de meest gebruikelijke is Cisco. Je start met het CCNA certificaat (Cisco Certified Network Associate). Na het behalen van je CCNA kan je je verder specialiseren en je kennis verdiepen met het CCNP en CCIE certificaat.
Het CCNA certificaat geeft een indicatie van jouw kennis van het netwerkbeheer.

Meest bekeken vacatures

Skilled Servicedesk

Skilled Servicedesk

Heb jij je strepen in de eerste lijn op de servicedesk al dik verdiend? En wil je jouw skills verder uitbreiden? Dan ben je bij InWork aan het juiste adres.

Skilled Servicedesk

ICT helpdesk medewerker politie

Het zijn bizarre tijden voor ons allemaal maar in tijden van crisis ontstaan nieuwe kansen. Jij hebt een grote affiniteit met ICT en jij wilt je steentje bijdrage aan een veiliger Nederland? Maak dan nu van je hobby je beroep!

Een aantal van onze prachtige opdrachtgevers.

Wij zijn doorlopend op zoek naar nieuwe medewerkers

Heb je niet de vacature gevonden die bij jou past? Neem via onderstaand formulier contact op met onze recruiters. Zij komen graag met jou in contact om te kijken of zij iets voor jou kunnen betekenen.