Technisch Ingenieur
Ze worden nogal eens door elkaar gebruikt, de functienamen van een Ingenieur en die van een Engineer, zowel binnen als buiten de technische sector. Of dat altijd terecht is, daar kunnen de meningen nog weleens over verschillen. Dat het werkveld van de techniek veel moois te bieden heeft, dat staat wat ons betreft wel vast. Lees hier meer over jouw carrièremogelijkheden als Ingenieur/Engineer en over al het moois dat InWork jou als techneut te bieden heeft!
Wat doet een Ingenieur?
Over het algemeen noemen we iemand een Ingenieur als deze persoon een technische hbo- of wo-opleiding heeft gevolgd. Dus eigenlijk iemand die beschikt over wetenschappelijke kennis en deze toepast voor het oplossen van technische en technologische vraagstukken. Daarnaast is een Ingenieur ook bekend met beleidsmatige en organisatorische aspecten die spelen binnen de techniek. De opleidingsachtergrond van Ingenieurs kan variëren van Bouwkunde, Technische Wiskunde, Werktuigbouwkunde tot Elektrotechniek, Elektronica en Mechatronica. Een Ingenieur brengt over het algemeen de meeste werktijd door achter een bureau of tekentafel.
Wat doet een Engineer?
Het woord ‘Engineer’ is net als het woord ‘Ingenieur’ afgeleid van het Latijnse ‘ingenium’, wat neerkomt op verstand, talent en vindingrijkheid. Daarnaast houdt ‘Engineer’ ook verband met het Engelse ‘engine’. Dit verklaart deels waarom veel functietitels binnen de techniek de term ‘Engineer’ bevatten, zoals een machinetester (Test Engineer) of een mechanisch monteur (Mechanical Engineer). Een ander verschil tussen de twee benamingen is dat ‘Engineer’ ook vaak gebruikt wordt voor verschillende functies, functieniveaus en kennisniveaus. De functienaam ‘Engineer’ wordt ook gebruikt voor mensen met een technisch mbo-diploma. Hoe divers het werkveld van een Engineer ook mag zijn, overall houd jij je als Engineer bezig met:
- Het (in teamverband) ontwerpen van het mechanische deel van machines
- Het op peil houden van jouw kennis van marktontwikkelingen en technologieën
- Het toepassen van deze kennis in nieuwe oplossingen en producten
- Het onderhouden van contacten met diverse stakeholders
- Het signaleren van afwijkingen en het doen van verbetervoorstellen
- Het bewaken van de gewenste kwaliteit, planning en budget van het Engineering-project