Carrière

Technisch Ingenieur

Ze worden nogal eens door elkaar gebruikt, de functienamen van een Ingenieur en die van een Engineer, zowel binnen als buiten de technische sector. Of dat altijd terecht is, daar kunnen de meningen nog weleens over verschillen. Dat het werkveld van de techniek veel moois te bieden heeft, dat staat wat ons betreft wel vast. Lees hier meer over jouw carrièremogelijkheden als Ingenieur/Engineer en over al het moois dat InWork jou als techneut te bieden heeft!   

Wat doet een Ingenieur?

Over het algemeen noemen we iemand een Ingenieur als deze persoon een technische hbo- of wo-opleiding heeft gevolgd. Dus eigenlijk iemand die beschikt over wetenschappelijke kennis en deze  toepast voor het oplossen van technische en technologische vraagstukken. Daarnaast is een Ingenieur ook bekend met beleidsmatige en organisatorische aspecten die spelen binnen de techniek. De opleidingsachtergrond van Ingenieurs kan variëren van Bouwkunde, Technische Wiskunde, Werktuigbouwkunde tot Elektrotechniek, Elektronica en Mechatronica. Een Ingenieur brengt over het algemeen de meeste werktijd door achter een bureau of tekentafel.  

Wat doet een Engineer? 

Het woord ‘Engineer’ is net als het woord ‘Ingenieur’ afgeleid van het Latijnse ‘ingenium’, wat neerkomt op verstand, talent en vindingrijkheid. Daarnaast houdt ‘Engineer’ ook verband met het Engelse ‘engine’. Dit verklaart deels waarom veel functietitels binnen de techniek de term ‘Engineer’ bevatten, zoals een machinetester (Test Engineer) of een mechanisch monteur (Mechanical Engineer). Een ander verschil tussen de twee benamingen is dat ‘Engineer’ ook vaak gebruikt wordt voor verschillende functies, functieniveaus en kennisniveaus. De functienaam ‘Engineer’ wordt ook gebruikt voor mensen met een technisch mbo-diploma. Hoe divers het werkveld van een Engineer ook mag zijn, overall houd jij je als Engineer bezig met: 

  • Het (in teamverband) ontwerpen van het mechanische deel van machines 
  • Het op peil houden van jouw kennis van marktontwikkelingen en technologieën  
  • Het toepassen van deze kennis in nieuwe oplossingen en producten 
  • Het onderhouden van contacten met diverse stakeholders 
  • Het signaleren van afwijkingen en het doen van verbetervoorstellen 
  • Het bewaken van de gewenste kwaliteit, planning en budget van het Engineering-project 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Wat je als Engineer verdient, hangt af van meerdere factoren. Allereerst is er een ontzettend grote diversiteit in het werkveld van Engineers. Hierbij kun je denken aan Mechanical Engineer, Test Engineers, Process Engineer, Chemical Engineers, Validation Engineers en ga zo maar door. Het salaris van een Engineer zal dus per (sub)vakgebied verschillen. Ook zal een Junior Engineer een lager bedrag op de loonstrook zien staan dan een Senior Engineer. Daarnaast speelt ook de sector waarin jij als Engineer (projectmatig) aan het werk bent een rol. In de bouwsector liggen de salarissen gemiddeld wat hoger dan in andere sectoren. Een Engineer die net van een opleiding komt, kan meestal rekenen op een loon van rond de € 2.870,-. Dit kan in de loop der tijd oplopen tot zo’n € 3.885,-, en meer indien je kansen weet te pakken op het gebied van ontwikkelen en doorgroeien.

Als Project Engineer ben jij de linking pin tussen de Projectmanager en de Uitvoerder. Het is jouw verantwoordelijkheid dat de technische werkzaamheden van het project volgens de wens van de opdrachtgever worden opgeleverd. Wat je zoal doet als Project Engineer? Je verzorgt calculaties en maakt (eenvoudige) technische tekeningen en bent continu in afstemming met andere betrokkenen binnen het project. Daarnaast speel je als Project Engineer ook een rol in de uitvoering. Kortom, in de functie van Project Engineer zorg jij ervoor dat een project van begin tot eind wordt opgeleverd. Hierbij kan het gaan om een aanpassing van een bestaande unit of een onderdeel hiervan, maar ook om een totaal nieuw product.

De functienaam of titel ‘Ingenieur’ wordt vaak gegeven aan iemand die is afgestudeerd aan een technische hogeschool of universiteit; een hbo- of wo-opleiding dus. De taak van een Ingenieur is dan ook voor het grootste deel gebaseerd op het toepassen van wetenschappelijke kennis (wiskunde, natuurkunde, scheikunde) bij het oplossen van technische en technologische vraagstukken. Voor een Ingenieur is het daarnaastook belangrijk om kennis te hebben van beleidsvoering en organisatorische kwesties die er spelen binnen de techniek. Een Ingenieur kan gespecialiseerd zijn in diverse technische vakgebieden als Werktuigbouwkunde (WTB), Bouwkunde, Mechatronica en Elektrotechniek.

In het vakgebied van de technische engineering zijn de ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden bijna eindeloos. Of je nu een mbo-achtergrond hebt of een hbo- of wo-diploma op zak hebt, binnen de technische engineering kun jij alle kanten op. Beschik jij daarnaast over een growth mindset en kun jij een aantal belangrijke future-proof skills afvinken, kies dan voor detachering via InWork. Via InWork Techniek krijg jij de kans om met één contract ervaring op te doen bij meerdere opdrachtgevers. Een knap staaltje cv-engineering dus! Ja, je leest het goed. Wij investeren in duurzaam werkgeluk en zorgen er daarom voor dat wij weten wat jij nodig hebt om een stap te maken qua kennisniveau of om je competenties aan te scherpen. Klaar voor een carrière als Engineer van de toekomst? Neem vandaag nog contact op met InWork!

terug naar boven