Lastige sollicitatievragen: zo bereid je ze voor!
Een sollicitatiegesprek is voor de meeste mensen een van de spannendste onderdelen van de hele procedure. Dus doe je er alles aan om je er zo goed mogelijk op voor te bereiden. Je denkt na over je outfit en zoekt uit welke trein je moet hebben. En dan de inhoudelijke voorbereiding, want hoe ga je om met lastige sollicitatievragen? Wij doken in de materie en delen een aantal voorbeeldvragen met je; inclusief inzichten en tips voor je antwoorden!
De strategische vraag: ‘Waar zie je jezelf over 5 jaar?’
Als je midden in een sollicitatieprocedure zit, dan zijn je kortetermijndoelen in elk geval duidelijk: het vinden van een (andere) baan en het liefst zo snel mogelijk. Het is dus niet gek als je je voorlopig even focust op het binnenhalen van je dream job. Toch is het handig om alvast na te denken over je vervolgstappen en hoe je je langetermijndoelen goed kunt verwoorden. Dit geeft de recruiter namelijk inzicht in jouw strategische kwaliteiten. En als je aangeeft dat je wilt doorgroeien in het bedrijf waar je solliciteert, weet de recruiter dat je van plan bent om je voor langere tijd aan de organisatie te binden.
De motivatievraag: ‘Waarom wil je deze baan?’
Wanneer je deze vraagt krijgt, dan rekent een recruiter erop dat jij weet wat je het bedrijf te bieden hebt. Zet het dus gerust voor jezelf op een rijtje als je je voorbereidt op je (video)sollicitatiegesprek: wat zijn je talenten, welke ervaring neem je mee en welke kennis ga je inzetten? Hiermee geef je dus aan wat je komt brengen. Een antwoord als ‘ik heb een baan nodig om geld te verdienen’ laat zien wat je wilt komen halen. Dat kun je dus beter voor je houden, ook al is salaris een logisch gevolg van betaald werk. Extra punten scoor je overigens door je te verdiepen in de missie van het bedrijf, en daar je ambities op af te stemmen.
De reflectievraag: ‘Welke ontwikkelpunten heb je?’
Tijdens een sollicitatiegesprek benadruk je natuurlijk het liefst al je talenten, prestaties en goede eigenschappen. Dus als er dan aan je wordt gevraagd om eens wat verbeterpunten van jezelf te noemen, dan ben je misschien geneigd om te zeggen dat je die niet hebt. Besef dat een recruiter deze vraag niet stelt om jou een vervelend gevoel over jezelf te geven. Hij of zij is juist benieuwd of jij op een objectieve manier naar jezelf kunt kijken en of je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Daarnaast laat je door het noemen van je ontwikkelpunten zien dat je bereid bent om te leren. En wees gerust: niemand heeft alleen maar talenten en goede eigenschappen!
De kansrijke vraag: ‘Waarom wil je bij ons werken?’
Met een goed antwoord op deze vraag verzilver jij je kans om indruk te maken. Dat zit zo: als een recruiter deze vraag stelt, dan toetst hij of zij in hoeverre jij je in het bedrijf hebt verdiept. Bepaalde functies kun je bij meerdere werkgevers uitoefenen, dus waarom solliciteer je bij deze organisatie en niet bij de concurrent? Check dus vooraf de company-website, hun social media en lees relevante nieuwsberichten. Heeft het bedrijf een duurzaamheidsbeleid en staat werkgeluk er hoog in het vaandel? Verwerk dit in je reactie en koppel het aan je ambities en je eigen toekomstvisie. Een betere onderbouwing is er niet!
De presentatievraag: ‘Kan je iets over jezelf vertellen?’
Het lijkt zo’n simpele vraag, maar hiermee test een recruiter je presentatie-skills en je communicatieve vaardigheden. Houd het kort en bondig, blijf jezelf en zorg ervoor dat je alleen relevante informatie vertelt die van toepassing is op de functie waarvoor je solliciteert. Niemand zit te wachten op een heel levensverhaal!
Weet je al deze vragen soepel te beantwoorden? Dan sta jij meteen 1-0 voor en hark jij die baan die je graag wilt, zo binnen!