Sollicitatietips

Sollicitatieblunders, én hoe je ze kunt voorkomen

5 maart 2021 | 3 minuten | door lstam
Sollicitatieblunders, én hoe je ze kunt voorkomen

Over het algemeen geldt dat je van fouten kunt leren, maar sommige situaties zijn zó gênant dat je ze liever niet meemaakt. Blunders waarvan je wel door de grond kunt zakken. Helemaal als er veel van afhangt, zoals een nieuwe baan. Achteraf kun je meestal wel om je sollicitatieblunder lachen (of om die van een ander), maar als het om je droombaan gaat, is voorkomen beter. Met deze tips, bijvoorbeeld. Doe er je voordeel mee! 

Sollicitatieblunder 1: je gebruikt je computerscherm als spiegel 

Iedereen die regelmatig deelneemt aan online meetings, herkent dit: je belt in en ineens zie je jezelf op het scherm. Er is nog niemand anders in de vergadering, dus je haalt nog snel een kam door je haar en ziet nog net op tijd dat er iets tussen je tanden zit. Hoewel, net op tijd…op het moment dat de recruiter zich meldt, bevriest het beeld en kijken jullie samen een minuut lang naar de still van jouw tanden. Dit soort momenten zijn alleen leuk als ze niet over jezelf gaan. Ons advies: check je looks vooraf in een spiegeltje, dat scheelt een hoop stress! 

Sollicitatieblunder 2: je raakt er maar niet over uitgepraat 

Natuurlijk wil je laten weten dat je enthousiast bent, en een vlotte babbel is mooi meegenomen. Maar kijk uit dat je hier niet in doorschiet, zeker niet tijdens een belangrijke gebeurtenis als een sollicitatiegesprek. Door zenuwen kunnen recruiters meestal wel heen kijken, maar beter is om meteen te laten zien dat je óók goed kunt luisteren. Ook belangrijk: laat je gesprekspartner uitpraten. Een sollicitatiegesprek is tenslotte geen monoloog.  

Sollicitatieblunder 3: je hebt je niet goed genoeg voorbereid 

Tijdens het voorbereiden van een sollicitatiegesprek gaat er veel tijd in zitten om te verwoorden waarom jij geschikt bent voor de rol. Maar vergeet niet om je te verdiepen in het bedrijf, de ontwikkelingen in de markt en jouw motivatie. ‘Waarom wil je bij ons werken?’ en ‘Waarom wil je deze baan?’ zijn vragen die je zeker kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek. En dan kun je niet volstaan met ‘Het is dichtbij’ en ‘Ik wil graag geld verdienen’.  

Sollicitatieblunder 4: je roddelt over andere werkgevers

Als je solliciteert vanuit een baan, heb je ongetwijfeld een goede reden om dat te doen. En dat die reden meestal voortkomt uit iets waar je niet (meer) blij mee bent en dat je op zoek bent naar meer duurzaam werkgeluk, snapt iedereen. Maar zorg ervoor dat je de vraag ‘Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?’ op een professionele manier beantwoordt. Klagen over je huidige/vorige baan tijdens je sollicitatiegesprek is ongepast en hiermee verspeel je je kansen.  

Sollicitatieblunder 5: je stelt jezelf op als iemand zonder gebreken 

Verbeterpunten, minder goede eigenschappen, negatieve kanten: iedereen heeft ze. En hoewel het misschien best spannend is om tijdens een sollicitatie te bekennen dat ook jij karaktertrekjes hebt waar je aan moet werken, adviseren we je met klem om dat wel te doen. Wat ons betreft is er namelijk geen grotere blunder dan aangeven dat je geen ontwikkelpunten hebt. Dit wijst er namelijk op dat je niet op jezelf kunt reflecteren én dat je waarschijnlijk ook niet goed coachbaar bent. Of nog erger: dat je arrogant bent. Durf jezelf dus kwetsbaar op te stellen en toon zelfinzicht, want juist dát maakt jou een geschikte kandidaat! 

terug naar boven