Carrière

Netwerkbeheerder

Het IT-/ICT-netwerk van een bedrijf kun je zien als een technologisch wegennet. Hoe groter de organisatie, hoe complexer het netwerk, dat soms ook uit meerdere (bedrijfs)netwerken bestaat. Als Netwerkbeheerder ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden en beheren van deze computernetwerken. Ervoor zorgen dat elke computer en elk netwerk voldoende capaciteit heeft en functioneert zoals het hoort lijkt misschien heel vanzelfsprekend vanuit de eindgebruiker. En dat is nu precies, waar jij naar streeft: het beschikbaar houden van een veilig en stabiel netwerk voor business as usual.

Wat doe je als Netwerkbeheerder? 

Bij kleinere bedrijven of MKB-organisaties heeft de functie van Netwerkbeheerder (die in de wandelgangen ook wel Netwerkspecialist wordt genoemd) veel overlap met die van een Systeembeheerder of Applicatiebeheerder. Het komt dan ook vaak voor dat de diverse beheerderstaken worden ondergebracht bij één IT-specialist. In grotere organisaties maakt de Netwerkbeheerder deel uit van een team, waarbij de taakverdeling en de grootte van het team kunnen verschillen per bedrijf. Toch zijn er wel wat overeenkomsten te noemen. Zo ben jij als Netwerkbeheerder: 

• Bezig met het onderhouden van het netwerk 
• Goed in het oplossen van complexere incidenten en storingen op 
• Verantwoordelijk voor het doen van updates 
• Degene die vragen van eindgebruikers over het netwerk beantwoordt 
• In charge of de technische verbindingen 
• Scherp op de bescherming van het netwerk tegen virussen en hackers 

Daarnaast is het aan de Netwerkspecialist om te helpen bij het schetsen van een toekomstperspectief voor het netwerkbeheer en het installeren van nieuwe elementen hierin. Verder geef jij als Netwerkbeheerder advies over de voorwaarden voor het optimaal functioneren van het netwerk.

Wat is netwerkbeheer? 

Het lijkt iets heel vanzelfsprekends binnen het netwerkbeheer, maar een goed werkend netwerk is essentieel voor de business. Niet alleen de business van vandaag, maar ook die van morgen en daarna. Wat dat betreft bekleed jij als Netwerkbeheerder een mooie dubbelrol: enerzijds zorg je ervoor dat iedereen goed kan werken op het netwerk. Dat je geen verschil merkt in netwerksnelheid en -kwaliteit op kantoor, onderweg of vanuit huis. En dat ook gekoppelde devices zoals printers, surfaces en smartphones doen wat ze moeten doen. Anderzijds wil je je ook inzetten als business enabler om het netwerk toekomstbestendig te maken en te houden. Innovatie, schaalbaarheid en security zijn essentieel in netwerkbeheer. 

Wat is het salaris van een Netwerkbeheerder? 

Vaak is het zo dat je al een tijdje onderweg bent binnen de IT-sector wanneer je de kant van netwerkbeheer op gaat. Misschien heb je al ervaring opgedaan als Servicedeskmedewerker of maak je een zijstap vanuit een functie als Systeembeheerder of Cloud Engineer. Net zoals in veel andere sectoren, hangt ook de hoogte van het salaris van een Netwerkbeheerder af van diverse factoren en omstandigheden. Het loon van een Netwerkbeheerder ligt over het algemeen tussen de € 2.350,- en € 4.000,-. Het behalen van (extra) certificaten kan een positieve impuls geven aan het bedrag dat je als Netwerkbeheerder op je salarisstrook terugziet.  

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

De functie van Netwerkbeheerder is een hele technische, dus technische aanleg is zeker een vereiste voor deze functie. Ook goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor een Netwerkspecialist, omdat je regelmatig overlegt met medewerkers uit alle lagen binnen de organisatie. Daarnaast moet je bij eventuele storingen snel kunnen schakelen. Zit het wel goed met jouw stressbestendigheid, conceptueel denkvermogen en analytische vaardigheden? Dan beschik jij alvast over de belangrijkste basisvaardigheden voor een rol als Netwerkbeheerder!

Als de uitdrukking ‘stilstand is achteruitgang’ érgens opgaat, dan is het wel in de IT-sector. Sterker nog, software en systemen worden achterhaald waar je bij staat. Dus is het voor jou als (aankomend) Netwerkbeheerder van groot belang dat ook jij jezelf continu blijft ontwikkelen. Welke certificaten er relevant zijn voor een Netwerkspecialist? Binnen het vakgebied van Netwerkbeheer bevinden zich diverse specialismen en dus ook certificeringen. De meest gebruikelijke vinden we bij Cisco, waarbij je start met het CCNA-certificaat (Cisco Certified Network Associate). Na het behalen van je CCNA-certificaat kun je je verder specialiseren en je kennis verdiepen met het CCNP-certificaat (Cisco Certified Network Professional) en het CCIE-certificaat (Cisco Certified Internetwork Expert). Het behalen van Cisco-certificeringen zorgt er niet alleen voor dat jouw kennis up-to-date is, maar ook dat jij bouwt aan een mooi, toekomstbestendig cv!

Bij InWork blijft het niet bij het samen uitstippelen van jouw loopbaanpad en het meedenken over hoe jij bouwt aan een mooi cv, wij gaan nog een stapje verder: we faciliteren de opleidingen en certificaten ook nog eens voor je! Hierdoor maak jij snel stappen als het gaat om het opdoen en toepassen van nieuwe kennis. En dat leren doe je natuurlijk niet alleen via opleiding en training, maar ook on-the-job. Welke doorgroeimogelijkheden er zijn vanuit de functie Netwerkbeheerder? Dat is een vraag die we eigenlijk aan jou zouden moeten stellen: hoe zien jouw ambities en toekomstplannen eruit? Wil je uiteindelijk een team aansturen, maak je een zijstap naar de rol van Applicatiebeheerder, Systeembeheerder of Cloud Engineer? Deel het met ons, want als het aan ons ligt, beginnen we vandaag nog met het waarmaken ervan!

Wel de variatie, niet steeds opnieuw solliciteren: dat is wat de meeste IT-professionals als het grootste voordeel zien van detachering via InWork. Dankzij ons uitgebreide netwerk hebben wij altijd een project of opdracht die past bij jouw ambities, ervaring en opleidingsachtergrond. Via InWork kun jij werken aan jouw cv door bij verschillende opdrachtgevers of door middel van diverse projecten ervaring op te doen. En dat allemaal met één en hetzelfde contract bij InWork. En geheel in de lijn van onze merkbelofte duurzaam werkgeluk, gaan wij graag een langdurige connectie met je aan. Wil jij alles uit jouw carrière als Netwerkbeheerder halen? Of ben je benieuwd naar een voorbeeld-cv van een Netwerkbeheerder of heb jij advies nodig bij het opstellen van een motivatiebrief? Dan is contact met ons opnemen de eerste stap!

terug naar boven