Carrière

Projectleider

Een goede Projectleider beschikt over de capaciteit om een visie om te zetten in realiteit. Ga maar na: als al het voorbereidende werk is gedaan, dan is het aan jou als Projectleider om ervoor te zorgen dat de plannen gerealiseerd worden. En wel op zo’n manier dat de wettelijke kaders, budgetten en planning continu gemonitord worden en het projectteam op een efficiënte manier wordt aangestuurd. Is een flinke dosis verantwoordelijkheid jou niet vreemd en bouw jij graag mee aan nieuwe projecten in de bouwsector? Lees hier hoe je het meeste uit jouw carrièremogelijkheden haalt!

Wat doe je als Projectleider Bouw?

 Het antwoord op deze vraag lijkt simpel, want als Projectleider Bouw zorg jij ervoor dat het project in goede banen wordt geleid. Of beter nog: op rolletjes loopt. Dat er bij het leiden van een project flink wat verantwoordelijkheid en organisatietalent komt kijken, mag duidelijk zijn. Daarnaast zul je als Projectleider Bouw regelmatig met onverwachte zaken en zelfs crisissituaties te maken krijgen. Hoe kan het ook anders, als je bedenkt dat er bij elk project diverse partijen betrokken zijn. Elk project kent zo zijn eigen uitdagingen op het gebied van financiën, techniek, organisatorische aspecten, planning en kwaliteitseisen. Vandaar dat jij als Projectleider: 

  • Betrokken bent bij het samenstellen van het projectteam 
  • Meedenkt over de inkoop van onderaannemers 
  • Toeziet op de naleving van regels en voorschriften 
  • De voortgang, kosten en planning van het project bewaakt 
  • Mogelijke problemen tijdig signaleert en erop acteert 
  • Contact onderhoudt met leveranciers en andere stakeholders 
  • Bouwvergaderingen initieert, bijwoont en/of leidt 
  • De projecten die gereed zijn, oplevert en afrekent 

Wat is het salaris van een Projectleider Bouw? 

Over het algemeen ben je al een tijdje onderweg in de bouwsector voordat je jezelf (Junior) Projectleider Bouw kunt noemen. Want naast alle inhoudelijke kennis en andere relevante know-how waar je over moet beschikken, zullen ook je soft skills al behoorlijk ontwikkeld moeten zijn. Zoals in veel sectoren het geval is, zal het salaris van een Projectleider Bouw afhangen van diverse factoren en omstandigheden. Hoeveel projecten heb je al succesvol afgerond, hoe lang duurden deze projecten en waren het compacte projecten of hele complexe? Hoe groot waren de teams die je aanstuurde en op welke manier ging je om met onverwachte zaken? En heb je ervaring als Projectleider Elektrotechniek, Projectleider Installatietechniek of Projectleider Meet- en Regeltechniek? Het loon van een Projectleider Bouw varieert in Nederland tussen de € 3.670,- en de € 4.965,-. Uiteraard zijn er verschillende manieren om als (Senior) Projectleider aan je toekomst te bouwen; bij InWork weten we hoe! 

FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

In de rol van Projectleider Bouw zul je – ook op grote hoogten – met beide benen stevig op de grond moeten staan. Een gezonde mate van leiderschap is hierin onmisbaar. Je moet immers als Projectleider Bouw te allen tijde je visie kunnen onderbouwen, stakeholders kunnen overtuigen en je team kunnen aansturen. Persoonlijk leiderschap en leidinggevende kwaliteiten zijn daarom een vereiste. Het spreekt voor zich dat je besluitvaardig bent, je snel een oordeel kunt vormen, kunt delegeren en goed kunt plannen en organiseren. Technisch inzicht is ook belangrijk, net als analytisch vermogen en goede coördinatievaardigheden.

Om Projectleider Bouw op je visitekaartje te kunnen zetten, heb je (minimaal) hbo werk- en denkniveau nodig. Inhoudelijk zit je qua opleiding goed met een redelijk algemene technische opleiding zoals Bouwkunde, Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek. Uiteraard speelt hier mee in welke deelsector jij als Projectleider aan het werk gaat, in hoeverre het nodig is om je nog verder te specialiseren. Via het mbo kun je met een technische opleiding doorstromen richting hbo. Ben je op zoek naar een manier om je projectmanagement-skills verder te ontwikkelen en wil je je laten certificeren op dit vlak? Dan zijn IPMA A, B, C en D, PRINCE Practioner en LEAN de moeite waard om te onderzoeken.

Gedetacheerd worden als Projectleider Bouw bij InWork betekent dat je altijd kunt rekenen op projecten passen bij jouw ambitie-, kennis- en ervaringsniveau. Omdat wij al wat jaren meedraaien in de bouwsector, hebben wij een groot netwerk kunnen opbouwen van interessante opdrachtgevers. Hier laten we jou als Projectleider Bouw natuurlijk graag kennis mee maken! Dus als jij op een relatief eenvoudige manier stappen wil maken als Projectleider, denk dan eens aan detachering via InWork. Je komt namelijk op contract bij InWork en wij zorgen ervoor dat jij aan de slag kunt op de gaafste projecten. En is een project klaar om opgeleverd te worden? Dan gaan wij graag weer in gesprek met je om te kijken naar jouw volgende stap. Want zoals jij als Projectleider Bouw bouwt aan mooie projecten van opdrachtgevers, zo bouwen wij graag samen met jou aan jouw carrière. Wat ons betreft een belangrijk onderdeel van duurzaam werkgeluk, onze merkbelofte. Heb jij de juiste kwaliteiten in huis om Projectleider te worden? Laten we dan samen bouwen aan de toekomst!

terug naar boven