Sollicitatietips

Stappenplan voor een sterke elevator pitch

16 maart 2021 | 3 minuten | door lstam
Stappenplan voor een sterke elevator pitch

“Vertel eens iets over jezelf” – deze uitnodiging is vaak een vast onderdeel van het sollicitatiegesprek. Het is dan de kunst om binnen een minuut kort en krachtig te vertellen wie je bent, wat je doet en wat jouw kwaliteiten zijn. Dit doe je middels een elevator pitch: een hele korte presentatie van jezelf waarmee je de nieuwsgierigheid wekt van jouw gesprekspartner. Hoe kort die presentatie precies is? Ongeveer zo kort als de tijd die je met iemand in een lift doorbrengt. Met de volgende tips blaas je jouw potentiële nieuwe werkgever omver met jouw elevator pitch!  

Wat vertel je in een elevator pitch? 

De eerste stap is bedenken wat je wil vertellen en dit eens rustig voor jezelf uit te schrijven. We raden je aan om de volgende onderdelen hier sowieso in terug te laten komen:  

  1. Vertel wie je bent: begin met de basisinformatie. Je naam, leeftijd, studie en werkervaring.  
  2. Zeg wat je kunt: wat zijn je kwaliteiten en vaardigheden? 
  3. Leg uit wat je toevoegt: benoem prestaties en wat je dus kunt betekenen voor een potentieel toekomstige werkgever.  
  4. Laat horen wat je wil: belicht wat jij belangrijk vindt in een baan. Hoe concreter je dit aangeeft hoe beter! 

Oefenen, oefenen, oefenen 

Nadat je je pitch hebt uitgeschreven, is het een goed idee om deze meerdere keren hardop te oefenen en met een stopwatch de tijd op te nemen. Het is de kunst om niet (veel) langer dan één minuut aan het woord te zijn. Als een pitch goed is voorbereid loop je niet het risico dat je essentiële onderdelen vergeet en daarnaast kom je ook nog eens zelfverzekerd over.  

Customize je verhaal

Pas je verhaal aan op de functie waarop je solliciteert. Op deze manier is meteen duidelijk wat jij kunt bijdragen aan het bedrijf en waarom deze functie jou op het lijf is geschreven.  

Wees enthousiast!

Iemand die gepassioneerd over zijn werkzaamheden kan vertellen maakt meer indruk dan iemand die er onverschillig in lijkt te staan. Vergeet ook niet om in je pitch kort aan te stippen wat jou buiten werktijd bezighoudt. Door een persoonlijke touch aan jouw verhaal toe te voegen krijgt de ander een beter beeld van wie jij bent en ook of jij een goede cultural fit bent voor de organisatie.  

Sluit af met een (open) vraag 

Het is slim om jouw pitch af te sluiten met een (open) vraag. Zo kun je het gesprek een beetje sturen en geef je de ander de mogelijkheid om dieper in te gaan op wat je net hebt verteld. Het is helemaal mooi als je jouw pitch laat eindigen met een vraag waarmee je een bruggetje maakt van jouw verhaal naar de functie of het bedrijf waar je solliciteert. Heb je in je pitch aangegeven dat je graag onderdeel uitmaakt van een team? Vraag dan op welke manier binnen deze functie met anderen wordt samengewerkt. Op deze manier heb je jouw pitch goed afgesloten én heb jij meteen aangegeven wat jij belangrijk vindt!  

terug naar boven