Werkgeluk

Thuiswerken: hoe houd je het vol?

5 maart 2021 | 3 minuten | door lstam
Thuiswerken: hoe houd je het vol?

Weinig tot geen filestress meer, lekker kunnen doorwerken, in je korte broek achter je laptop…werken vanuit huis is zo gek nog niet. Maar kleven er dan helemaal geen nadelen aan het thuiswerken? Natuurlijk wel. Helemaal nu de thuiswerksituatie langer duurt dan verwacht en het niet zeker is of we ooit nog teruggaan naar een (kantoortuin)situatie zoals voor corona. Sterker nog: veel mensen zitten aan hun taks als het gaat om het hele thuiswerkverhaal. Hoe ga je daar op een goede manier mee om? Wij doen een aantal suggesties. 

1. Kijk eens kritisch naar je agenda-indeling 

Je gaat van Zoom-meeting naar online koffiedate en weer terug naar Teams voor je bila. En dat allemaal op één ochtend. Tegen lunchtijd voel je je gesloopt. Hoe dat komt? Tijdens video-calls moeten we veel harder werken om ook de non-verbale signalen op te pikken en te verwerken. Daarnaast kun je stress ervaren vanwege door het beeld lopende huisgenoten, aanbellende pakketbezorgers en geluidsoverlast van klussende buren. Killing voor je productiviteit. Probeer het aantal online meetings per dag te beperken; het komt je energieniveau ten goede!   

2. Bedenk een alternatief voor het woon-werkverkeer 

Doordat je niet meer (elke dag) naar je werk reist, heb je geen last meer van volle treinen en lange files, maar ook de duidelijke scheiding tussen werk en privé valt weg. Terwijl je de spanning van de week voorheen zo lekker wegzong in de auto op weg naar huis. Daarbij voel je je misschien verplicht om de weggevallen reistijd te compenseren met werktijd. Maar juist door het gebrek aan afwisseling van werkomgeving ligt een burn-out eerder op de loer dan voorheen. Klap je laptop dus op de normale tijd dicht en ga een blokje om. Zo koppel je wonen en werken wat meer los.  

3. Probeer te accepteren dat je je (vaker) verveelt 

Terwijl we ons best doen om alle richtlijnen van het RIVM te volgen, moeten we de positiviteit inmiddels uit onze tenen halen. Ofwel: het werkgeluk is af en toe ver te zoeken. Voor allerlei leuke dingen zijn er online varianten bedacht, maar ja, je zit de hele dag al achter dat scherm. Waardoor je misschien geneigd bent om de zoveelste uitnodiging voor een virtuele borrel af te slaan. Gevolg: je verveelt je. Probeer dit te zien als iets dat ook weer voorbijgaat en vraag je collega’s hoe zij hiermee omgaan.   

4.Blijf doelen stellen voor jezelf 

Of je tenen tijdens de tweede lockdownperiode daadwerkelijk gegroeid zijn, daarvoor zou je ze moeten opmeten. Maar spreekwoordelijk komen we ze steeds meer tegen: de lange tenen, de korte lontjes en de (ochtend)humeurtjes. Tja, de veerkracht is er wel een beetje uit. En dat is niet gek als je het aan huis gekluisterd zijn ervaart als perspectiefloos. Onze tip is dan ook: blijf doelen stellen voor jezelf. Of het nu gaat om genoeg glazen water drinken of om drie keer per week uitgebreid koken, het toewerken naar een doel en het daarna (in gedachten) kunnen afvinken zorgt voor een tevreden gevoel.  

5. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 

Zoals Ramses Shaffy al zong in zijn klassieker: durf verdrietige gevoelens te uiten, zeker in deze tijd. Dit lost misschien niet meteen iets op, maar het lucht wel op. Net als het bespreekbaar maken van twijfels, angsten en frustraties. Je bent zelden de enige die ergens mee zit en gedeelde smart is halve smart. Daarnaast laat je juist door deze kwetsbaarheid te tonen ook je kracht zien en nodig je anderen uit om jouw voorbeeld te volgen.  

terug naar boven