Carrière

Recruiter

Wat is er nu mooier dan werk maken van de carrière van anderen, terwijl je tegelijkertijd aan je eigen carrièrepad werkt? In de rol van Recruiter laat jij deze twee werelden samenkomen. Ja, je leest het goed. Terwijl jij ervoor zorgt dat kandidaten en sollicitanten een soepele candidate experience doorlopen en op de juiste plek terechtkomen, doe jij de nodige ervaring op. Recruitment is booming, en daar pluk jij als recruitment professional de vruchten van. Wil je je specialiseren in een bepaald vakgebied zoals IT of Techniek/Engineering? Misschien heb je wel ambities om als Recruitment Teamlead aan de slag te gaan, of wil je doorgroeien naar de functie van Corporate Recruiter. Wat je droom ook is, in dit prachtige vak kun je alle kanten op! 

Wat doe je als je Recruiter bent? 
Er is niet één definitie van de functie van Recruiter, want veel bedrijven vullen deze rol op een andere manier in. Het doel van alle Recruiters is wel hetzelfde: het matchen van kandidaat en vacature. Dit kan bij het bedrijf waar je zelf ook werkt (als Corporate Recruiter), maar ook voor een uitzendbureau, headhunter of detacheringsorganisatie zoals InWork. In al deze gevallen vervul je vacatures van opdrachtgevers. De meeste bemiddelingsorganisaties zijn opgesplitst in businesslines per vakgebied. Bij InWork hebben we bijvoorbeeld de businesslines IT en Techniek. Andere detacheerders bedienen één enkele businessline of juist meerdere vakgebieden, of richten zich alleen op een bepaald segment. De core business van bepaalde uitzendbureaus is veelal gericht op functies waarvoor geen specifieke opleidingseisen gelden. En sommige headhunters richten zich alleen op management- en directie-functies. Kortom, elke arbeidsbemiddelaar kan een eigen specialisatie kiezen. Op deze manier kan de rol van Recruiter IT bij InWork er totaal anders uitzien dan de rol van Recruiter IT bij een andere detacheerder. 

Waarom Recruitment een prachtig vak is 
Recruitment is erop gericht om de juiste kandidaat of sollicitant aan de juiste vacature (en opdrachtgever) te koppelen. De activiteiten die jij als Recruiter daardoor in gang zet, hebben dus altijd invloed op de carrière van ‘jouw’ kandidaten! Het veranderen van baan en/of het vinden van een eerste baan is voor veel mensen een life changing event. Veel Recruiters vinden het dan ook een groot pluspunt van hun vak dat ze hun kandidaten kunnen helpen met het uitstippeken van hun carrièrepad. Het vak van Recruiter biedt veel ruimte om er een eigen invulling aan te geven, toch zijn er wel wat algemene taken/verantwoordelijkheden te noemen. Als Recruiter:  

  • Achterhaal je via vacature-intakes de behoefte bij hiring managers/opdrachtgevers 
  • Bepaal je (in overleg) welke recruitment-strategie je gaat uitzetten 
  • Schrijf en/of redigeer je aansprekende vacatureteksten 
  • Voer je intakes met sollicitanten (telefonisch, online of live) 
  • Benader je pro-actief potentiële kandidaten via online/social media-kanalen 
  • Onderhoud je het contact met mogelijke kandidaten en vacaturehouders 
  • Spar je veel met collega’s (Recruiters, Accountmanagers en Recruitment Marketeers) over werving, selectie, campagnes en commerciële kansen 
  • Help je ‘jouw’ kandidaten bij de voorbereiding van hun (vervolg-)gesprekken 
FAQ

Antwoorden op belangrijke vragen

Een goede Recruiter beschikt over een flinke dosis mensenkennis. Of je als Recruiter nu in dienst bent van een bedrijf of een arbeidsbemiddelingsorganisatie, de beste matches bestaan uit drie componenten: een match op kennis, een match op kunde en een match op cultural fit. De eerste twee elementen laten zich vrij makkelijk aflezen uit cv’s, LinkedIn-profielen en diploma’s. Om een goede match op cultural fit te kunnen maken heb je mensenkennis nodig. Tijdens het opbouwen van de relatie met je opdrachtgever kom je er vanzelf achter hoe de sfeer op de desbetreffende afdeling is, hoe de samenstelling van het team is en wat de werkwijze is. Hetzelfde geldt voor een interne vacature: als je als Recruiter zelf deel uitmaakt van de organisatie waar je voor werft, kun je een goede inschatting maken van de teamspirit en de bedrijfscultuur. En dat is mooi, want dan weet je waar je op gaat letten als je sollicitanten en kandidaten spreekt. Er zijn meerdere manieren om te achterhalen of een kandidaat de juiste competenties beschikt (onder andere de SMART-methode en de STARR-techniek), en jouw mensenkennis en oprechte interesse helpen hier zeker bij.

Een officieel geaccrediteerde vervolgopleiding op het gebied van recruitment is er (nog) niet. Je kunt je na de middelbare school dus niet inchrijven op een mbo-/hbo- of wo-opleiding op dit vlak. Veel Recruiters hebben een HR-gerelateerde opleiding gevolgd. Verder zien we dat er inmiddels wel diverse cursussen en leergangen op het gebied van recruitment op de markt zijn; deze worden veelal gevolgd door mensen die al even in het werkveld zitten. Maar wat nu als je (tijdelijk) als Recruiter aan de slag wil in een tussenjaar, tijdens je studie, na je afstuderen of als je al wat jaren werkervaring hebt? Dan wordt er vaak naar je werk- en denkniveau gekeken, je sociale vaardigheden, commercieel inzicht en empathisch vermogen.

Een goede Recruiter kan echt het verschil maken in de bedrijfsvoering van opdrachtgevers/de eigen werkgever en de carrière van zijn/haar kandidaten. Daar mag dan ook qua salaris echt wel wat tegenover staan. Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt! Het loon van een Recruiter varieert per bedrijf. Daarnaast speelt mee over hoeveel ervaring je beschikt. Een starter zal in het algemeen rond de € 2.305,- mee naar huis nemen, terwijl een meer ervaren Recruiter zomaar € 3.000,- per maand aan loon ontvangt. Het salaris van een Corporate Recruiter ligt bij veel bedrijven wat hoger dan dat van een businessline-Recruiter. Verder speelt ook mee in welke sector je werkt; bij commerciële bedrijven wordt vaak gewerkt met targets (zowel op individueel als op teamniveau), dus in dat geval kan je basissalaris worden aangevuld met bonussen.

Kies jij als Recruiter voor InWork, reken er dan maar op dat jij snel stappen maakt in je carrière. Wij werken samen met zowel grote, bekende opdrachtgevers als ook wat kleinere partijen. Dankzij onze ervaring in het werkveld en ons uitgebreide netwerk krijg jij bij ons de kans om jouw functie zelf mede in te richten. En omdat wij geloven in duurzaam werkgeluk, kijken we vooral ook naar wat jij nodig hebt. Waar sta je nu en waar wil je naartoe groeien als Recruiter? Wil je je specialiseren, wil je juist meer variatie of wil je meer richting Marketing? En hoe zit het met je coachingsvaardigheden als je de stap richting Recruitment Teamlead wil maken? Wij helpen je graag om je ambities te realiseren!

terug naar boven