Hormonen op de werkvloer: doe er je voordeel mee!
Waar mensen zijn, gieren de hormonen in het rond. Dus ook op de (thuis)werkvloer! Gelukkig maar, want als je daar een beetje handig gebruik van maakt, levert je dat zomaar een flinke dosis extra werkgeluk op. Meer werkgeluk dankzij hormonen, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Bijna, want wij zochten uit hoe het zit met de gelukspotentie van zeven hormonen waar je tijdens je werk vaak mee te maken krijgt. The magnificent seven: doe er je voordeel mee!
1. Dopamine: gelukshormoon bij uitstek
Mocht je je ooit hebben afgevraagd waarom je zo’n fijn gevoel krijgt van een nieuwe deal of een goede score, here’s why: je krijgt er een kick van. Het beloningscentrum in de hersenen zorgt dan namelijk voor een dopamine-rush. Zo’n golf van geluk smaakt natuurlijk naar meer, dus hoe wakker je die gelukshormonen aan? Dat kan al heel eenvoudig: maak een lijst met taken die je kunt afvinken. Voor direct resultaat zet je er wat klusjes op die je al gedaan hebt zodat je ze meteen kunt afstrepen. Instant happiness!
2. Adrenaline: in de actiemodus
Adrenaline staat, net als z’n sidekick noradrenaline, vooral bekend als stresshormoon. Die negatieve bijklank is niet helemaal terecht, want adrenaline maakt vooral alert. Onlangs nog een fight-freeze-flight-reflex gehad? Daar was de adrenaline aan het werk. Over werk gesproken, als jij lekker in de actiemodus zit en effectief bezig bent, dan is dat mede dankzij adrenaline. In de juiste dosering draagt dit hormoon dus bij aan duurzaam werkgeluk!
3. Cortisol: het reactieve stresshormoon
Het kan misschien even duren, maar als het duo adrenaline en noradrenaline eenmaal lekker op stoom is, dan voegt ook cortisol zich bij het gezelschap. Dit reactieve stresshormoon vangt de vrijgekomen energie op en brengt het lichaam weer terug in balans. Een mooi proces, maar wel met een prijskaartje. Tijdens de aanmaak van cortisol wordt het immuunsysteem tijdelijk stilgelegd en de spijsvertering vertraagd. Handig dus om een pittig gesprek niet meteen na de lunch te plannen, zodat je niet de rest van de dag met een ‘vol’ gevoel blijft zitten.
4. Endorfine: de natuurlijke pijnstiller
Dat sporten en bewegen gezond is, is natuurlijk geen nieuws. Maar wist je dat je lichaam na het sporten extra endorfine aanmaakt? Dit stofje werkt als een pijnstiller en het breekt ook nog eens cortisol af. En er is meer goed nieuws, want ook als je niet van sporten houdt, kun jij jezelf trakteren op een extra dosis endorfine, gewoon door te mediteren. Maar het mooiste van alles is misschien nog wel dat het eten van chocola hetzelfde effect heeft. Als je daar niet (werk)gelukkig van wordt!
5. Oxytocine: het vriendschapshormoon
Benieuwd waarom al die Zoom-meetings, Teams-calls en FaceTime-gesprekken het toch nét niet zijn? Dat komt door het uitblijven van de oxytocine-boost. Dit knuffelhormoon maak je aan als je face-to-face tijd doorbrengt met familie, vrienden en directe collega’s. Nu we op afstand van elkaar werken en we alleen online een high-five, boks of schouderklopje kunnen geven, ervaren sommige mensen minder verbinding op het werk. Hier rekening mee houden kan helpen, net als het extra knuffelen van je partner, kind of kat.
6. Testosteron: het daadkrachtige hormoon
Valt er iets te scoren of verdedigen? Dan stijgt het testosteronniveau. Over het algemeen beschikken collega’s die van nature zelfverzekerd, assertief en dominant zijn over meer testosteron dan teamleden die eerder afwachtend zijn. Het mooie is, dat dit mannelijke hormoon niet het enige is dat risicovol gedrag stuurt. Achtergrond, cultuur en verwachtingspatronen hebben daar een minstens zo groot aandeel in. Is er een mooier voorbeeld van fake it till you make it?
7. Serotonine: het feelgood-hormoon
Een ongelijkmatig humeur, snel uit het veld geslagen, geen kritiek kunnen verdragen…het kunnen allemaal symptomen zijn van een tekort aan serotonine. Dit gelukshormoon zorgt namelijk voor zelfvertrouwen en een evenwichtige stemming. Als je iets doet wat buiten je comfortzone ligt, kun je rekenen op een extra dosis. Behoefte aan een quickfix tijdens werk? Een banaan eten helpt, net als een stuk chocola. Dus mocht je nog naar een excuus zoeken om die reep aan te breken, dan heb je dat hierbij gevonden. Graag gedaan!